Lausunto opiskelijavalintarekisteristä

Lausunto esityksestä opiskelijavalintarekisterilain ja koulutusta koskevien lakien sekä yhteishakuasetuksen muuttamisesta, OKM/24/010/2013

Yleisesti

Kiitämme mahdollisuudesta lausua esityksestä opiskelijavalintarekisterilain ja koulutusta koskevien lakien sekä yhteishakuasetuksen muuttamisesta. Uudistus on pääpiirteiltään hyvä ja kannatamme ajatusta uudesta oppijanumerosta ja siihen nyt esitetystä lainsäädännöstä. Haluamme kuitenkin tehdä siinä esitettyihin muutoksiin muutamia huomioita.

Ehdotamme, että luovutettaessa tietoja opiskelijavalintarekisteristä tietojen kohteen tulisi olla tietoinen ja häneltä tulisi pyytää lupaa tietojen luovutukseen, jos kyseessä on käyttö, johon tietoja ei alun perin kerätty. Ehdotetun oppijanumeron käyttö tulisi rajata vain varsinaisten rekisteriä käsittelevien tahojen käyttöön, eikä sitä tulisi laajentaa korvaamaan nykyiset opiskelijanumerot.

Yksityiskohtaiset huomiot

Uusi opiskelijavalintarekisteri tulee sisältämään tietoa useilta eri koulutusasteilta ja sitä tullaan käyttämään myös sellaisiin käyttötarkoituksiin, joihin sitä ei ole alun perin kerätty. Tällöin henkilölle tulisi ilmoittaa ja häneltä tulisi pyytää lupaa, kun häntä koskevaa tietoa luovutetaan rekisteristä.

Oppijanumeron käyttö esityksessä kuvatulla tavalla opiskelijan tietojen hallintaan opiskelijavalintarekisterissä ja yliopiston vastaavaa tietoa sisältävässä rekisterissä on kannatettavaa. Kuitenkin sen käyttö tulisi rajata varsinaiseen opiskelijarekisterin hallintaan. Sitä käsittelisivät siis suoraan opiskelijarekisterin kanssa toimivat virkailijat opetushallituksessa, yliopistoissa ja niin edelleen. Tietojen luovutuksessa on lisäksi otettava huomioon niiden vanhenemiseen liittyvä viiden vuoden säilytysaika lain 6 §:n mukaisesti. Tietojen tulisi olla vain sellaisten käsittelijöiden käytössä, jotka tuntevat niihin liittyvät säännökset ja tuhoavat tiedot niiden vanhennuttua, jottei tietojen kohteeseen liittyvää aineistoa jää olemaan alkuperäisen rekisterin ulkopuolelle.

Lausuntopyynnön perusteluissa esitetty mahdollisuus käyttää oppijanumeroa korvaamaan yliopistojen omat opiskelijanumerot on ongelmallinen. Opiskelijaa koskevien henkilötietojen käsittely on virheille altista ja ongelmien vakavuutta lisäisi, jos kyseessä olisi kaikille yhteinen ja muuttamaton numero.

Opiskelijanumeroa käytetään lisäksi yliopistoilla moneen muuhunkin toimintaan kuin vain opintohallinnon välineenä. Se on tunnisteena monissa palveluissa, kuten it- ja kirjastopalveluissa ja ylioppilaskunnat käyttävät sitä myös rekisterissään. Opiskelijanumerokäytännön muuttaminen vaatisi kaikkien näiden järjestelmien uudistamisen samalla ilman suuria vastaavia hyötyjä. On parempi, jos yliopistot käyttävät jatkossakin omia opiskelijanumeroitaan eikä oppijanumeroa oteta käyttöön kaikille yhteisenä opiskelijanumerona.

Jori Jämsä, varapuheenjohtaja

Teemu Halme, pääsihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *