Viikkotiedote 42/2013

Tämä on AYY:n viikkotiedote 42/2013

AYY:n syksyn vaihtostipendit ovat haettavissa lokakuun ajan. Lisätietoa ayy.fi/stipendit.

Mikäli olet valmistunut keväällä kandidaatiksi, muista vastata sähköpostiisi tulleeseen kandikyselyyn. Jokainen vastaus kertoo yliopistolle enemmän siitä, miten opetusta voidaan kehittää. Tämä kysely on myös ensimmäinen, jonka perusteella opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa yliopistoille osan niiden perusrahoituksesta.

  1. Tällä ja ensi viikolla tapahtuu
  2. Kevään 2013 kandidaatti – Vastaa kandipalautekyselyyn!
  3. AYY:n keskustoimisto muuttaa Otaniemen palvelupisteen yhteyteen – muutoksia aukioloaikoihin ja sisäänkäynteihin
  4. Aino-lehti kysyy: kuinka aaltolainen olet?
  5. Hae teekkaritoiminnan edistämisrahaston johtokuntaan
  6. Ehdota Teekkari H.C.-arvonimiä ja Teekkarilakin käyttöoikeuksia kunnianosoituksena
  7. Matlab on nyt saatavilla opiskelijoiden kotikoneisiin
  8. YTHS: Uusia nettisivuja suunterveyteen sekä ravintoon ja liikuntaan liittyen
  9. Opintopsykologien rentoutumistyöpaja
  10. Art of Living –elämäntaitoryhmä
  11. On the Couch goes Degrowth
  12. Otaniemen kappelikuoro 35 vuotta
  13. Espanjalaista elokuvaa ilmaisnäytöksinä Tapiolassa ja Helsingissä
  14. Apurahoja Aallon opiskelijoille ja opettajille haettavissa (15.10.2013 asti)
  15. Vastaa kyselyihin ja vaikuta Otaniemen kampuksen tulevaisuuteen

1. Tällä ja ensi viikolla tapahtuu

VIIKKO 42

VIIKKO 42

2. Kevään 2013 kandidaatti – Vastaa kandipalautekyselyyn!

Kaikki kandidaatintutkinnon keväällä 2013 suorittaneet Aalto-yliopiston opiskelijat ovat saaneet aalto.fi-mailiinsa pyynnön vastata viestissä olevaan palautekyselyyn. AYY toivoo yhdessä Aalto-yliopiston kanssa, että kaikki kyselyn saaneet vastaavat siihen. Jos valmistuit kandiksi viime keväänä, olet mukana ja sinulla on tästä maanantaista 30.9.2013 perjantaihin 18.10. asti aikaa vastata.

Kurssipalaute ja tämä kandipalaute ovat suorimpia keinoja, joilla voit kertoa yliopistolle miten se onnistuu opetustehtävässään. Sama kysely tehdään kaikille muillekin yliopistoille. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) tulee myös jakamaan yliopistoille vuodesta 2015 eteenpäin 50 miljoonaa euroa niiden perusrahoituksesta opiskelijoiden tyytyväisyyden perusteella. Se tyytyväisyys mitataan tällä kyselyllä.

Yhdestä kyselyn osasta saa myös vastapalautteen, jossa vastaaja näkee suoraan, miten hänen vastauksensa sijoittuvat suhteessa aiemmin vastanneisiin opiskelijoihin. Palautekyselystä vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön YOPALA-hanke ja sen toteuttaa korkeakoulutukseen erikoistunut saksalainen CHE Consult GmbH.

Kysely toteutettiin ensimmäisen kerran keväällä 2013. Sen tulosten mukaan Aalto-yliopistossa kandidaatin tutkinnon suorittaneet arvostavat keskimääräistä enemmän vaihto-opiskelua ja pitävät kansainvälistä kokemusta erittäin tärkeänä tulevan uran kannalta. Aalto-yliopistossa opiskelevat ovat myös keskimääräistä enemmän töissä opintojen aikana ja työ on keskimääräistä useammin yhteydessä alaan johon opiskelija on kouluttautumassa. Lisäksi vastaajat toivoivat enemmän palautetta opettajilta.

3. AYY:n keskustoimisto muuttaa Otaniemen palvelupisteen yhteyteen – muutoksia aukioloaikoihin ja sisäänkäynteihin

Ylioppilaskunnan keskustoimisto muuttaa Lämpömiehenkujalta Otakaarelle AYY:n Otaniemen palvelupisteen yhteyteen. Jo koko kesän käynnissä ollut remontti tulee aiheuttamaan muutoksia asuntopalveluiden ja jäsenpalveluiden sijainnissa.

Jäsenpalvelut toimivat nykyisin rakennuksen alakerrassa. Sisäänkäynti jäsenpalveluihin tapahtuu Alvarin aukion puolelta. Aukioloajat ovat normaalit.

Kulku yläkerran asuntotoimistoon ja kassalle muuttuu väliaikaisesti yläkerran aulan mennessä remonttiin. Kulku tapahtuu remontin ajan valkeasta sivuovesta aivan normaalin sisäänkäynnin vierestä. Remontin jälkeen kulku tapahtuu normaalisti lasiovien kautta.

Kassapalveluiden aukioloajat muuttuvat Otakaaren palvelupisteen remontin yhteydessä. Jatkossa AYY:n Otaniemen palvelupisteen kassapalveluita voi käyttää arkisin klo 12-16 välisenä aikana. Aukioloajat ovat siis yhtenevät asuntotoimiston palveluiden kanssa.

Lämpömiehenkujalta muutetaan Otakaarelle lopullisesti marraskuun puoleen väliin mennessä.

4. Aino-lehti kysyy: kuinka aaltolainen olet?

Seuraavaan Aino-lehteen on tulossa juttu aaltolaisesta identiteetistä. Auta meitä tekemään parempi juttu vastaamalla yksinkertaiseen kyselyyn täällä http://www.surveymonkey.com/s/XJ5K69J! Vastaamiseen menee aikaa n. 1,5 min. Kiitos!

5. Hae teekkaritoiminnan edistämisrahaston johtokuntaan

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan piirissä ja taloudessa toimii Teekkaritoiminnan edistämisrahasto. Rahaston tarkoituksena on apurahoja jakamalla tukea AYY:n ja sen jäsenten ja sen yhteydessä toimivien yhteisöjen pyrkimyksiä, herättää ja ylläpitää harrastusta teknillisiin, tieteellisiin, taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin sekä kulttuurin harjoittamiseen.

Rahaston johtokunta koostuu neljästä AYY:n ja kolmesta Pyöreän Tornin Kilta ry:n valitsemasta henkilöstä. Johtokunnan jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja johtokunnan puheenjohtaja valitaan AYY:n johtokuntaan valitsemista henkilöistä. Johtokunnan nimittää ylioppilaskunnan edustajisto. Rahaston johtokunta on vastuussa rahaston apurahojen jakamisesta hakemusten perusteella, kun taas rahaston varojen hoitaminen on AYY:n hallituksen tehtävä. Johtokunta tarjoaa jäsenilleen ainutlaatuisen näköalapaikan opiskelijatoimintaan, sillä rahaston mahdollisuus jakaa avustuksia on AYY:n mittakaavassa erittäin merkittävä.

Rahaston johtokunnasta vapautuu erovuoroisuuspykälän perusteella kuluvan vuoden lopussa kaksi paikkaa, joihin etsitään fiksuja ja monipuolisia henkilöitä. Täytä hakulomake (http://lomake.ayy.fi/hallinto/tter/) 30.10.2013 klo 16 mennessä ja kerro miksi juuri sinut pitäisi valita johtokuntaan. Pääsihteeri kuittaa hakemukset vastaanotetuiksi varmistettuaan liitteiden luettavuuden. Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo sekä enintään yhden sivun mittainen henkilökohtainen näkemys siitä, miten rahasto voisi parhaalla tavalla toteuttaa tehtäväänsä. Jos sopisit mielestäsi myös johtokunnan puheenjohtajaksi, kerro asiasta hakemuksessasi. Johtokunnan jäsenet valitaan suoraan hakemusten perusteella

6. Ehdota Teekkari H.C.-arvonimiä ja Teekkarilakin käyttöoikeuksia kunnianosoituksena

Teekkarius 141 –juhlan yhteydessä 8.11. on jälleen mahdollisuus jakaa Teekkari H.C. –arvonimiä ja Teekkarilakin käyttöoikeuksia kunnianosoituksena. Molemmat ovat TKY:n ajoilta periytyviä, nykyisin Pyöreän tornin kilta ry:n (PTK) ja Teekkarijaoston huomassa olevia huomion-/kunnianosoituksia.

Teekkari h.c. –arvonimiä ja Teekkarilakin käyttöoikeuksia on myönnetty pitkäaikaisesti ja ansiokkaasti opiskelijoiden hyväksi työskennelleille henkilöille. Tarkemmat kuvaukset huomionosoituksista sekä ne jo saaneet löytyvät osoitteesta http://ptk.ayy.fi/ .

Ehdotusten DL on su 20.10.2013 klo 23.59 ja ne toimitetaan sähköisesti PTK ry:n kirjurille, osoitteeseen ptk-kirjuri@list.ayy.fi. Samasta osoitteesta vastataan myös mahdollisiin kysymyksiin.

Ehdotuksesta (maks. yksi A4) tulee ilmetä ainakin seuraavat asiat:

  • Kuka?
  • Teekkarilakin käyttöoikeus vai Teekkari h.c.?
  • Missä tehtävässä toimii / on toiminut?
  • Perustelut?

7. Matlab on nyt saatavilla opiskelijoiden kotikoneisiin

Aalto-yliopisto tarjoaa ensimmäisenä yliopistona Suomessa Matlabin ohjelmistopaketin opiskelijoiden kotikäyttöön. Opiskelijat voivat ladata asennusmediat ja asennusohjeet download.aalto.fi -palvelusta kirjautumalla sinne Aalto-tunnuksin. Matlab-lisenssin kotikäyttö edellyttää Mathworks-tilin luomista.

Henkilökunnan käytössä ollut TAH-lisenssi jatkuu ennallaan.

Lisätietoja: Intosta ja osoitteesta servicedesk(at)aalto.fi

8. YTHS: Uusia nettisivuja suunterveyteen sekä ravintoon ja liikuntaan liittyen

Suunterveyden avaimet elämänkaarella -sivustolta löydät luettavaa mm. hampaiden kulumisesta, päihteiden vaikutuksista suuhun ja opiskeluterveydenhuollon palveluista sekä saat avaimet oman suusi hoitoon.

Iloitse hampaistasi läpi elämän -sivustolta saat tietoa hammasterveyteen vaikuttavista asioista eri elämänvaiheissa.

YTHS on koonnut yhteen sivustoon opiskelijoille tietoa terveellisistä ruokailu- ja liikuntatottumuksista. Sivustolla tarjotaan apua myös tottumuksien hallintaan. Käy tutustumassa ja anna palautetta YTHS:n uudesta Ravinto ja liikunta -sivustosta osoitteessa http://www.yths.fi/ravintojaliikunta

Monet opiskelijat toivovat apua tai tukea painonhallintaan, ravitsemukseen sekä liikuntaan. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012:een vastanneista opiskelijamiehistä 41 % ja -naisista 23 % on ylipainoisia. Joka viides yliopisto-opiskelija ja joka neljäs ammattikorkeakouluopiskelija kertoo harrastavansa vain vähän liikuntaa.

9. Opintopsykologien rentoutumistyöpaja

Aina kiire? Mielessä pyöriviä huolia? Stressaantunut ja kuormittunut olo?

Jännittäminen, kiirehtiminen ja stressaaminen voivat tuhlata voimavarojasi. Rentoutumistyöpajassa voit tarjota itsellesi mahdollisuuden mielen ja kehon rauhoittamiskeinojen opetteluun opiskelusi ohessa. Työpajassa annetaan ajankohtaista tietoa stressireaktiosta sekä stressin hallinnasta ja harjoitellaan erilaisia keinoja pysäyttää stressi hengitysharjoitusten avulla.  Hengitysharjoitusten tavoitteena on oppia tunnistamaan paremmin, kuinka mieli ja keho reagoivat stressiin, ja löytää keinoja rauhoittua.

Käsiteltävät teemat:

  • mitä stressi on, kuinka keho ja mieli reagoivat stressiin
  • stressaavien ajatusten käsittely kognitiivisten menetelmien avulla
  • ajanhallinta ja tietoinen läsnäolo
  • stressiin liittyvien tunteiden kohtaaminen ja hyödyntäminen

Jokaisella kerralla harjoitellaan myös hengitykseen liittyvien kehollisten menetelmien käyttöä stressin hallinnassa.

  • Aika: maanantaisin klo 12-14 28.10, 4.11, 18.11 ja 25.11.
  • Paikka: Otakaari 1, luokka M140 (Majakka)

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: opintopsykologi(at)aalto.fi. Ilmoittauduthan viimeistään 21.10. Työpajan neljä kokoontumiskertaa muodostavat kokonaisuuden ja työpajasta saa eniten irti, jos osallistuu jokaiselle kokoontumiskerralle.

10. Art of Living –elämäntaitoryhmä

Art of Living –elämäntaitoryhmä kokoontuu torstaisin 31.10.- 5.12. klo 16-18 Otaniemen Design Factoryssa (Betonimiehenkuja 5 c). Mukavassa ilmapiirissä ja toiminnallisin keinoin syvennymme yhdessä elämän eri osa-alueisiin. Aiheina mm. ajankäyttö, itsetunto, ihmissuhteet, hengelliset kysymykset. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Aaltopapit minna.tuominen@evl.fi (050 5965417) ja jenny.vainio@evl.fi (050 3652256)

11. On the Couch goes Degrowth

What would be better than spending your Friday night with pizza, beer and Degrowth? On The Couch, organized by Sustainable Business Club (SBC), is an event where opinion leaders and students get together to discuss and debate about critically acclaimed issues. Instead of lecturing, the event is informal and challenges all kinds of opinions and students from different fields of expertise. To give everyone the change to participate in the discussion, the number of participants is limited to 15 – first come first serve.

The first On The Couch invites Timo Järvensivu, a degrowth activist and researcher at Aalto University, to join the Couch to discuss and answer your critical question around “Growth vs. Degrowth”? What? Why? How? For who? The event takes place on Friday 1.11. at 19:00 in a central location in Helsinki.

There are only 15 seats so be fast and sign up by 23.10.2013 by sending an email to

aaltosbc@gmail.com with the headline ”On the couch”. Tell who you are and what do you study. Pre-material about the topic and more information will be provided later to the first 15 who signed up. SBC gladly answers further questions.

12. Otaniemen kappelikuoro 35 vuotta

Otaniemen Kappelikuoro täyttää tänä vuonna 35 vuotta!
Juhlamessu 20.10. sunnuntaina klo 11 Otaniemen kappelissa, Jämeräntaival 8.
Kakkukahvit messun jälkeen.
Kaikki entiset kuorolaiset ja tuttavat ovat sydämellisesti tervetulleita!

13. Espanjalaista elokuvaa ilmaisnäytöksinä Tapiolassa ja Helsingissä

Espanjalaista elokuvaa ilmaisnäytöksinä Tapiolassa 21.10.2013 ja Helsingissä 22-23.10.2013

Suomi-Espanja Seura ry järjestää yhteistyössä Espanjan Suurlähetystön kanssa espanjalaisen elokuvan viikon 21.-23.10.2013. Elokuviin on vapaa pääsy (ikärajoitusten puitteissa). Elokuvien kieli on espanja, tekstitys englanniksi (poikkeuksena La Vaquilla, joka esitetään ilman tekstitystä)

Lisätietoja ja tarkka ohjelma löytyy Suomi-Espanja -seuran kotisivuilta.

14. Apurahoja Aallon opiskelijoille ja opettajille haettavissa (15.10.2013 asti)

Sähkötekniikan korkeakoulun rahastojen tuotosta jaettavat stipendit ovat haettavissa. Lisätietoja Intossa.

Opiskelijarahastosta ja Julius Tallbergin rahastosta jaetaan apurahoja Aallon tekniikan alan opiskelijoille, Ernst Wirtzenin rahastosta, Kansallis-Osake-Pankin rahastosta ja Oy Strömberg Ab:n rahastosta Aallon opettajille.

15. Vastaa kyselyihin ja vaikuta Otaniemen kampuksen tulevaisuuteen

Miten, miksi ja milloin liikut kampuksella? Mistä puuttuu roskis, mihin tarvitaan pyöräteline? Aalto-yliopistokiinteistöt Oy kutsuu sinut vastaamaan kyselyyn, jolla kartoitetaan liikkumistapoja Otaniemen kampusalueella sekä mielipiteitä kampuksen ulkoalueista. Voit vastata kyselyyn osoitteessa ayk.asiatkartalle.fi. Kysely on avoinna 25.10. asti.

Otaniemeen tulevan metroaseman yhteyteen tavoitellaan myös uusia liiketiloja esimerkiksi myymälöiden käyttöön. Jotta nämä tulevat palvelut vastaisivat mahdollisimman hyvin alueen kuluttajien tarpeisiin, Aalto-yliopistokiinteistöt Oy haluaa selvittää minkälaista tarjontaa alueelle kaipaisit. Vastaa 15.10. mennessä osoitteessa: https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=13415651

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *