Aalto-yliopiston ylioppilaskunta lausui Opiskelijoiden Liikuntaliiton hallitusohjelmatavoitteista

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) kiittää mahdollisuudesta lausua Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) hallitusohjelmatavoitteista. AYY haluaa kiittää hyvin aikataulutetusta lausuntokierroksesta sekä prosessin avoimuudesta.

 
Ylioppilaskunnan mielestä Opiskelijoiden Liikuntaliiton tulisi valita 1-3 valtakunnallisen tason kampanjakärkeä ja keskittyä hallitusohjelmavaikuttamisessa erityisesti korkeakoulujen liikuntapalvelujen resursointia lisääviin tavoitteisiin. Lausunnossa on valittu jokaisen teemakokonaisuuden osalta keskeisimmät hallitusohjelmatavoitteet, joita OLL:n tulisi edistää eduskuntavaalien yhteydessä.

 
1. Korkeakoululiikunnan arvostus näkyviin!

 
”Käynnistetään Liikkuva korkeakoulu -ohjelma, jolla kehitetään opiskeluympäristöä arkiaktiivisuutta tukevammaksi.”
Liikkuva korkeakoulu –ohjelma voi olla yksi keino edistää korkeakoulujen liikuntapalvelujen saavutettavuutta. Vaikuttamistyön tulee kuitenkin keskittyä ensisijaisesti korkeakoululiikunnan pysyvien rahoitusmekanismien vahvistamiseen.

 
”Opiskelijaliikunnan edistäminen otetaan pysyvästi mukaan OKM:n avustushakujen päätavoitteisiin.”
Ylioppilaskunnan mielestä tavoite on hyvä.

 
”Liikuntapalvelut huomioidaan korkeakoulujen rahoitukseen vaikuttavissa valtakunnallisissa opiskelijapalautekyselyissä.”
AYY kiittää siitä, että OLL:n hallitusohjelmatavoitteissa on useita korkeakoululiikunnan rahoitusta parantavia tavoitteita. Korkeakoulujen liikuntapalveluita mittaavan kysymyspatterin lisääminen osaksi muuta kyselyä ei kuitenkaan vielä takaa yliopistojen rahoituksen allokoimista liikuntapalveluihin. Lisäksi opiskelijapalautteen ensisijainen tehtävä on mitata koulutuksen laatua, ei korkeakoulujen käytännön järjestelyjen toimivuutta. Tämän vuoksi toivomme, että kirjaus korvataan uudella AYY:n esittämällä tavoitteella.

 
”Korkeakoulujen muiden tuki- ja palvelutoimintojen tavoin liikuntapalvelut arvioidaan osana Koulutuksen arviointikeskuksen suorittamia laadunvarmistusjärjestelmän auditointeja.”
Yliopistojen toinen auditointikierros toteutetaan vuosina 2014-2016, joten osa auditoinneista on jo tehty ennen hallitusneuvotteluja. Tämän vuoksi asiaa ei kannata esittää seuraavaan hallitusohjelmaan kirjattavaksi, ja ylioppilaskunta esittääkin kirjauksen poistoa.

 
Uusi kirjausehdotus:
”Korkeakoulujen liikuntapalvelut akkreditoidaan, ja liikuntapalvelujen laatu vaikuttaa korkeakoulujen rahoituksen määrään.”

 
Perusteluteksti:
Korkeakoulujen liikuntapalvelujen akkreditointi tulee tehdä seuraavan hallituskauden aikana. Korkeakoululiikunnan suositukset voivat toimia akkreditoinnin pohjalla, ja korkeakouluja tulee palkita liikuntapalvelujen kattavasta järjestämisestä.

 
Luvun yksi tavoitteet tärkeysjärjestyksessä:
1. Korkeakoulujen liikuntapalvelut akkreditoidaan, ja liikuntapalvelujen laatu vaikuttaa korkeakoulujen rahoituksen määrään.

2. Opiskelijaliikunnan edistäminen otetaan pysyvästi mukaan OKM:n avustushakujen päätavoitteisiin.
3. Käynnistetään Liikkuva korkeakoulu -ohjelma, jolla kehitetään opiskeluympäristöä arkiaktiivisuutta tukevammaksi.

 
2. Terveydenhuollosta saumattomasti liikuntapalveluihin!

 
”YTHS:lla käytössä oleva liikunnan mini-interventio otetaan käyttöön valtakunnallisesti myös muussa opiskeluterveydenhuollossa.”
Tavoite mini-interventio –palvelun laajentamista osaksi muuta opiskeluterveydenhuoltoa on hyvä ja kannatettava. Koska kunnat kuitenkin vastaavat lakisääteisesti opiskeluterveydenhuollosta, emme kuitenkaan näe kirjausta realistisena hallitusohjelmatavoitteena, sillä kuntien tehtäviä pyritään lähinnä karsimaan. Tavoitetta tulisi kuitenkin edistää jatkossa muilla foorumeilla.

 
”KELA-korvaus laajennetaan koskemaan myös lähetteellä tapahtuvaa liikuntaneuvontaa osana terveydenhuollon ja liikuntatoimen välistä palveluketjua.”
Tavoite on oikein hyvä ja kannatettava. Tämä voisi olla yksi Opiskelijoiden Liikuntaliiton kärkitavoitteista.

 
”Liikunta otetaan osaksi pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden työllistämis- ja kuntouttamissuunnitelmia.”
Tavoite on oikein hyvä ja kannatettava. Liikuntapalveluissa tulee kuitenkin keskittyä ensisijaisesti palveluiden saavutettavuuteen ja edulliseen hintatasoon, ei pakkokeinoihin.

 
Luvun kaksi tavoitteet tärkeysjärjestyksessä:

1. KELA-korvaus laajennetaan koskemaan myös lähetteellä tapahtuvaa liikuntaneuvontaa osana terveydenhuollon ja liikuntatoimen välistä palveluketjua.

 
3. Yhdenvertaiset liikuntapalvelut kaikille!

 
”Valtion liikuntapaikkarakentamisen rakennustukien kriteeriksi otetaan liikuntatilojen käyttö myös korkeakoululiikunnalle.”
Tavoite on hyvä, mutta kenties liian yksityiskohtainen hallitusohjelmatavoitteeksi.

 
”Liikuntapaikkojen vuorojaosta tehdään kansalliset periaatteet, joissa opiskelijaliikunta
huomioidaan tasa-arvoisena käyttäjäryhmänä muiden kanssa.”
AYY pitää liikuntapaikkojen vuorojakoa ensisijaisesti paikallisena, ei valtakunnallisena kysymyksenä.

 
”Liikuntapaikkojen saavutettavuus otetaan nykyistä paremmin huomioon liikuntapaikkarakentamisen avustusten jaossa.”
AYY kiittää Opiskelijoiden Liikuntaliittoa liikuntapaikkojen saavutettavuutta lisäävien tavoitteiden edistämisestä. Kannatamme kirjausta lämpimästi.

 
”Monipuoliset lähiliikuntapaikat tukevat koko väestön aktiivisuutta.”
Kirjaus on pikemminkin toteava kuin konkreettinen tavoite. Esitämme kirjauksen poistoa.

 

”Kuntia kannustetaan pyörätieverkostojen kehittämiseen rahoittamalla kehittämisprojekteja sekä suuntaamalla varoja pyöräilyn edistämiseen perusrahoituksessa.”
AYY katsoo pyöräteiden kehittämisen olevan paikallinen kysymys. Tavoite on hyvä nostaa esille seuraavien kuntavaalien yhteydessä.

 
Luvun kolme tavoitteet tärkeysjärjestyksessä:
1. Liikuntapaikkojen saavutettavuus otetaan nykyistä paremmin huomioon liikuntapaikkarakentamisen avustusten jaossa.

 
Lauri Lehtoruusu                      Janne Koskenniemi

hallituksen puheenjohtaja         pääsihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *