Sano se suomeksi oli Aalto-yliopiston ja AYY:n yhteinen kampanja, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Aallon kampuksilla tammikuu-maaliskuu 2014. Kampanjan tarkoituksena oli rohkaista kansainvälisiä opiskelijoita hoitamaan arkipäiväisiä asioita suomeksi – ja kampuksen väkeä antamaan tilaa suomen kielen harjoittelulle. Kampanjaan pystyi osallistumaan muun muassa OOP-palvelupisteillä, kirjastoissa, opiskelijaruokaloissa, AYY:n palvelupisteillä sekä Unisportin toimipisteissä. Kansainväliset opiskelijat keräsivät Sano se suomeksi -passeihinsa allekirjoituksia kampanjaan osallistuvilta tahoilta hoidettuaan arkipäiväistä asiointiaan suomeksi.
Kielikeskuksen johtaja Heidi Rontu pitää kampanjaa onnistuneena askeleena kohtaamisten lisäämiseen kampuksella. ”Ulkomaalaiset opiskelijat ovat rohkeita, kun opiskelevat suomea, mutta meidän suomalaisten on myös oltava rohkeita ja puhuttava ulkomaalaisille opiskelijoillemme suomea, jotta heidän kielitaitonsa pääsee kehittymään”, Rontu vinkkaa. Kielikeskuksen suomen kielen opetuksen koordinaattori Inkeri Lehtimaja toteaa, että kampanjan tarkoituksena oli toisaalta kannustaa ulkomaisia opiskelijoita harjoittelemaan kieltä myös kieliluokan ulkopuolella ja toisaalta lisätä yleistä tietoisuutta siitä, että kv-opiskelijoille voi puhua myös suomea.
Kampanja sai positiivista palautetta sekä opiskelijoilta että kampanjaan osallistuneilta tahoilta. Kunniamaininnan kampanjassa saanut Lyubov Milakkina kertoo, että hän tunsi ylittäneensä itsensä käytyään Otaniemen apteekissa pitkän keskustelun eri vitamiinien vaikutuksista – suomeksi. Kansainväliset opiskelijat olivat tyytyväisiä avoimeen ja kärsivälliseen asenteeseen, jolla heidät otettiin vastaan kampanjaan osallistuneissa palveluissa. Myös palveluista raportoidaan hyviä kokemuksia. Muun muassa Täffän lounaslinjastolla allekirjoitettiin useampi passi, ja keskustelut etenivät kampanjan kuluessa jo jutusteluun säästä lounastilauksen yhteydessä.
Kampanjan aikana AYY:n palvelupisteellä kävi paljon kansainvälisiä opiskelijoita saamassa leiman passiinsa. ”Olemme kovasti yrittäneet rohkaista opiskelijoita puhumaan suomea ja suurin osa on yrittänytkin. Osa on sanonut muutaman sanan mutta muutama osannut sanoa parikin pitkää lausetta.” kertoo Karita Nohrström AYY:n Otaniemen palvelupisteeltä. ”Muistan yhden puolalaisen miehen, joka osasi 2 lausetta suomeksi: Minä en osaa puhua suomea ja Minä olen hyvännäköinen – ja hän kyllä ansaitsi leimansa!”
Mikael Agricolan eli suomen kielen päivänä 9.4.2014 palkittiin kampanjassa ansioituneimpia kansainvälisiä opiskelijoita. Kilpailun voitti intialainen Gaurav Das, joka oli kerännyt passinsa täyteen paitsi allekirjoituksia, myös kampanjan aikana oppimiaan hyödyllisiä fraaseja. ”Hauska kampanja motivoi minua talven pimeimpinä hetkinä työnhakurumban keskellä, kun vastaanotin päivä toisensa jälkeen kieltäviä vastauksia työhakemuksiini. Nyt olen saanut kesätyöpaikan ja pystyin työhaastattelussakin osoittamaan, että olen innokkaasti opiskellut suomea”, Gaurav kertoo. Suomen kielen opiskelu on kansainvälisten opiskelijoiden mielestä tärkeää paitsi ympäröivän kulttuurin ja ihmisten ymmärtämiselle, myös tulevalle työuralle Suomessa. Työnantajat arvostavat kansainvälisten opiskelijoiden suomen kielen opintoja, vaikka sujuva kielitaito kehittyisikin hitaasti.
”Olen saanut kampanjan edetessä helpommin suomalaisia kavereita. He ovat halunneet auttaa minua saamaan passini täyteen ja ovat kertoneet innostuneesti suomen kielen erikoisuuksista”, Gaurav kiittelee kampanjaa ja kertoo jatkavansa suomen kielen opintoja.
Kunniamaininnat kampanjassa annettiin seuraaville opiskelijoille: Kseniia Belenestceva, LyubovMilakkina, Dmitry Buiskikh, Tetsuya Kudoh ja Vikram Kamath.
Osallistuitko? Olisitko halunnut osallistua? Muita kommentteja kampanjasta? Anna palautetta täällä.