Tulevaisuuden toivot tarvitsevat opetusta

Tämä mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa maanantaina 25.8.2014.

Yli­opis­to­jen ra­hoi­tuk­sen mui­den leik­kaus­ten li­säk­si val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö esit­tää Aal­to-yli­opis­ton ra­hoi­tuk­seen yli­mää­räis­tä yli 20 mil­joo­nan eu­ron leik­kaus­ta. Myös yk­si­tyi­sen sek­to­rin si­tou­tu­mi­nen maam­me tie­de- ja in­no­vaa­tio­po­li­tiik­kaa uu­dis­ta­vaan yh­tei­seen yli­opis­to­pro­jek­tiin muut­tuu ky­see­na­lai­sek­si, kun val­tio pe­rään­tyy.

Aal­to-yli­opis­to oli – ja sen pi­täi­si ol­la edel­leen – elin­kei­no­elä­män ja val­tion yh­tei­nen pro­jek­ti. Ny­kyi­nen ope­tus­mi­nis­te­ri Kris­ta Kiu­ru (sd) on pe­rus­tel­lut Aal­lon eril­lis­ra­hoi­tuk­sen lu­pauk­sen pet­tä­mis­tä sil­lä, et­tä Aal­to-yli­opis­to oli edel­li­sen hal­li­tus­kau­den pro­jek­ti, ei­kä hän ole vas­tuus­sa epä­rea­lis­ti­sis­ta lu­pauk­sis­ta, joi­ta ei ole it­se an­ta­nut.

Täl­lai­nen vas­tuun­pa­koi­luun pe­rus­tu­va kes­tä­mä­tön po­li­tiik­ka tus­kin tyy­dyt­tää nii­tä tu­han­sia suo­ma­lai­sia aka­tee­mi­sia am­mat­ti­lai­sia, jot­ka työs­ken­te­le­vät Aal­to-yli­opis­tos­sa val­tion ja kan­sa­kun­nan si­vis­tyk­sen puo­les­ta.

Yli­opis­to on to­dis­te­tus­ti on­nis­tu­nut syn­nyt­tä­mään mer­kit­tä­väs­ti uut­ta yrit­tä­jyyt­tä sii­tä huo­li­mat­ta, et­tei val­tio ole pi­tä­nyt aiem­pia ra­hoi­tus­lu­pauk­siaan. Uu­si, noin 300 hen­ki­lö­työ­vuot­ta vas­taa­va leik­kaus te­kee käy­tän­nös­sä mah­dot­to­mak­si to­teut­taa yli­opis­tol­le osoi­tet­tua kan­sal­lis­ta teh­tä­vää.

Vast­ikään tu­ki­pal­ve­lu­jaan mer­kit­tä­väs­ti te­hos­ta­nut ja yt-neu­vot­te­lut pal­ve­lu­hen­ki­lö­kun­tan­sa kans­sa lä­pi­käy­nyt yli­opis­to jou­tuu leik­kauk­sien to­teu­tues­sa väis­tä­mät­tä leik­kaa­maan ope­tuk­ses­ta.

Aal­lon myö­tä on syn­ty­nyt val­ta­vas­ti kas­vuy­rit­tä­mi­seen, yrit­te­liäi­syy­teen ja oi­val­ta­mi­seen liit­ty­vää opis­ke­li­ja­läh­töis­tä tut­ki­mus­ta ja kas­vua. Nyt näil­tä tu­le­vai­suu­den toi­voil­ta vie­dään se ope­tus, joi­hin in­no­vaa­tiot ja kas­vu­yrit­tä­jyys no­jaa­vat.

Ra­jaa­mal­la val­mis­tu­mis­ai­ko­ja ja ki­ris­tä­mäl­lä opin­to­tuen eh­to­ja val­tio­val­ta on ka­ven­ta­nut opis­ke­li­joi­den ti­laa op­pia ja luo­da uut­ta. Nyt opis­ke­li­joil­ta ol­laan vie­mäs­sä myös ope­tus. Mi­tä jää jäl­jel­le?

Lau­ri Leh­to­ruu­su
hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja
Aal­to-yli­opis­ton yli­op­pi­las­kun­ta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *