YTHS tiedottaa: Ebolavirus ei ole ainoa riski – Hepatiitti ja malaria vaanivat kaukomaiden vaihto-opiskelijoita

Kaakkois-Aasian lisääntynyt vaihto-opiskelu sekä Afrikassa tapahtuva työharjoittelu ja vapaaehtoistyö saavat eksoottisiin maihin matkaavat opiskelijat kääntymään Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön matkailuneuvonnan puoleen. Kysytyimpiä matkailuun liittyviä terveyden edistämispalveluita ovat hepatiittirokotukset ja malarian estolääkitys.

Opiskelijoiden matkakohteista suosituin on tällä hetkellä Kaakkois-Aasia, jossa viivytään pitkään maasta toiseen surfaillen.  Aasiaan mennään sekä reppuretkeilemään että vaihto-opiskeluun.  Usein ensimmäiset neljä kuukautta kuluvat opiskellessa, jonka jälkeen opiskelija vaihtaa vapaalle ja retkeilee jopa yhdestä kahteen kuukautta. Japanin aivokuumerokotus on tarpeen oleskellessa pitkään Kaakkois-Aasiassa, vaikka tuo vaikea tauti on turisteilla harvinainen. Toiseksi suosituimmat kaukokohteet ovat Afrikka ja Etelä-Amerikka.  Kaikkiin kaukokohteisiin on omat suosituksensa, joista kannattaa ottaa selvää.

”Ebolaepidemia ei ole erityisemmin vaikuttanut matkustamiseen tai palveluiden kysyntään”, YTHS:n matkailuneuvonnan vastaava lääkäri Riia Faurie kertoo. ”Kyselyjä tulee aika vähän. Osa riskikohteisiin aikovista opiskelijoista ehkä odottaa, että epidemia laantuu.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yleisen tartuntatautiraportin 2013 mukaan trooppisista taudeista tavallisin tuliainen on denguekuume.  Tapauksia on tullut Suomeen Kaakkois-Aasiasta noin 90 vuodessa.  Malariaa tulee eniten Afrikasta, ja tapauksia on noin 40 vuodessa. 

”Afrikasta palaavien yliopisto-opiskelijoiden joukossa ei viime vuonna ollut kuitenkaan yhtään malariatapausta. Tämä voi viitata siihen, että YTHS:n matkailuneuvonta kannustaa opiskelijoita aktiivisesti estolääkityksen ja hyönteispistosuojauksen käyttöön”, Faurie muistuttaa.

Tuoreita B-hepatiittitartuntoja koko Suomessa todettiin 2013 aikana 20 henkilöllä. Tartunta oli saatu tavallisimmin seksin välityksellä sekä Suomessa että ulkomailla. B-hepatiittitartuntojen määrä on kuitenkin vähentynyt viime vuosikymmenen aikana pääosin rokotusten lisääntymisen myötä. Sen sijaan malarian estoon ei aina suhtauduta tarpeellisella vakavuudella, minkä vuoksi matkaillessa joudutaan ehkä hoitamaan malarioita, jotka eivät päädy Suomen tilastoihin.  

”Opiskelijoiden matkailuneuvontapalvelu on tarpeellinen, koska erityisesti nuoret ovat ennakkoluulottomia ja matkustavat pitkiä aikoja muistamatta välttämättä tarkistaa tai ajatella kaikkia riskitekijöitä.  Tautien ennaltaehkäisy on parasta hoitoa”, tähdentää Riia Faurie.

Lisätiedot:       

YTHS:n matkailuneuvonnan vastaava lääkäri Riia Faurie, riia.faurie(at)yths.fi

YTHS:n osastonhoitaja Johanna Oksanen, p. 046 876 9254, johanna.oksanen(at)yths.fi

YTHS:n viestintäpäällikkö Sari Krappe, p. 040 5620040, sari.krappe(at)yths.fi

www.yths.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *