AYY: Luontoarvot ja lisärakentaminen Otaranta-Servinniemessä yhdistettävissä opiskelija-asumisella

Kannanotto
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
5.12.2014

Julkaistavissa heti

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta on asettanut kiitettävän tavoitteen saada Otaniemeen 7500 uutta asukasta. Nyt valmisteilla olevassa Otaranta-Servinniemen kaavassa kunniahimoinen lisärakennustavoite on osoittautunut hankalaksi yhdistää alueen luontoarvoihin.

Luontoarvot ja lisärakentaminen ovat sovitettavissa yhteen opiskelija-asumisella. Opiskelija-asunnot voidaan sijoittaa yksityistä asumista joustavammin, sillä niille ei tarvita läheskään yhtä paljon pysäköintipaikkoja. Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymässä Otaniemen pysäköintiohjeessa (Espoon kaupunki 2014) opiskelija-asunnoille riittää yksi pysäköintipaikka 250 kerrosneliömetriä kohden. Ohje sallii perustelluista syistä vieläkin väljemmän tulkinnan. Väljemmällä pysäköintinormin tulkinnalla saadaan säästettyä liito-oravien pesäpuut ja suojattua arvokkaita Natura-alueita.

Samassa ohjeessa Otaranta-Servinniemen alueella edellytetään jopa yksi pysäköintipaikka 80 kerrosneliötä kohden yksityiselle asumiselle ja yksi 150 kerrosneliötä kohden opiskelija-asumiseen. Muuta kampusaluetta tiukemmalle pysäköintinormin tulkinnalle ei ole perusteita. Otaranta-Servinniemi on kiinteä osa lähes autottomaksi tavoiteltua kampusta, eivätkä alueella asuvat opiskelijat tarvitse autoa päivittäiseen liikkumiseensa.

Servinniemen alueella on nykyään vajaakäytöllä olevia parkkikenttiä. Jos väljempi tulkinta pysäköintipaikoista otettaisiin takautuvasti käyttöön, voisi osalle nykyisistä pysäköintialueista rakentaa opiskelija-asumista.

“Otaniemessä on huutava pula opiskelija-asunnoista. Servinniemen alue on keskeinen opiskelija-asuntokeskittymä, ja siellä on potentiaalia kunnianhimoiselle lisärakentamiselle. Rakentamalla alueelle opiskelija-asuntoja on mahdollista yhdistää tärkeät luontoarvot ja lisärakentaminen,” sanoo Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Lauri Lehtoruusu.

Lisätietoja:

Pyry Haahtela, AYY:n hallituksen jäsen, pyry.haahtela@ayy.fi, 040 480 8627

Tutustu AYY:n kampusvisioon tarkemmin osoitteessa: /blog/2014/12/05/ayyn-kampusvisio-esiteltiin-otaniemen-toimijoille/

Lähde:
Espoon kaupunki 2014. Otaniemen pysäköintiohje ja pysäköinnin kehittämisen toimenpideohjelma http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2014297229-4-1.PDF