YTHS:n terveydenhoitomaksu nousee 1.8.2015 alkaen

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) terveydenhoitomaksu nousee 10 eurolla 1.8.2015. Lukuvuodesta 2015-2016 alkaen maksu on 54 euroa opiskelijaa kohden. Ylioppilaskunnat maksavat terveydenhoitomaksun jokaisesta läsnäolevasta opiskelijasta, ja opiskelijat osallistuvat YTHS:n rahoitukseen ylioppilaskunnan jäsenmaksun kautta. Tämä vakuutusluonteinen terveydenhoitomaksu antaa opiskelijoille käyttöoikeuden YTHS:n palveluihin.

Kertakorotuksena maksun nousu on suuri, mikä on ikävää. Korotuksen taustalla on se, että valtioneuvosto puolitti opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) antaman avustuksen YTHS:lle. Tämä avustuksen väheneminen poistaisi 10 % YTHS:n rahoituksesta ja sillä olisi suuri vaikutus YTHS:n palveluihin. Jotta palvelujen heikennykset voidaan välttää, sekä opiskelijat että kunnat lisäävät omaa rahoitustaan YTHS:lle.

Maksukorotuksen tavoitteena on säilyttää YTHS:n laadukkaat ja kattavat palvelut. Ylioppilaskunnat päättivät yhdessä, että opiskelijoiden omarahoitusta YTHS:ssä voidaan lisätä, jottei opiskelijoiden terveydenhuoltoa jouduta heikentämään.

Terveydenhoitomaksun korotuksella sekä vuoden 2015 alussa toteutettavilla käyntimaksujen korotuksilla kyetään välttämään YTHS:n palvelujen leikkaukset eikä OKM:n avustuksen vähenemisen pitäisi näin ollen näkyä opiskelijan saamien palvelujen määrässä tai laadussa.

Ylioppilaskunta maksaa terveydenhoitomaksun jokaisesta opiskelijasta automaattisesti ja kerää jäsenmaksunsa normaalisti eikä korotus edellytä opiskelijoilta mitään erityistoimia.

Tausta:

Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollon palvelut järjestetään YTHS:ssä. YTHS saa rahoituksensa neljältä taholta: Kelalta, opiskelijoilta, yliopistopaikkakunnilta sekä OKM:stä. Yhden rahoittajan rahoitusosuuden väheneminen näkyy väistämättä muiden rahoittajien osuuksissa tai vaihtoehtoisesti heikkenevinä palveluina. Kelan rahoitusosuudelle on lainsäädännössä määritelty maksimitaso.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *