Pääkaupunkiseudun opiskelijoiden #Kotioiskiva-vaalitapahtumat vaativat lisää asuntorakentamista

Pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijat kampanjoivat eduskuntavaalien alla kohtuuhintaisen opiskelija-asumisen puolesta. Kampanjaan sisältyy kaksi #Kotioiskiva-vaalikarkeloa sekä kaksi #Kotioiskiva-vaalipaneelia. Tervetuloa haastattelemaan opiskelijoita ja kuvaamaan vaalikevään riemukkainta kampanjatapahtumaa!

Miksi?

Pääkaupunkiseudulla on noin 100 000 opiskelijaa, joille on tarjolla noin 24 000 opiskelija-asuntoa. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrataso nousi vuosina 2005–2013 lähes 40 %, ja samaan aikaan opintotuen asumislisä pysyi samana. Asuminen vie suomalaisten tuloista keskimäärin alle neljänneksen. Yksin asuvien opiskelijoiden käytettävissä olevista tuloista asumiseen kuluu taas yli 70 %, pääkaupunkiseudulla asuvilla vielä huomattavasti enemmän.

Opiskelijoiden tukalaa toimeentuloa helpottavat kohtuuhintaiset opiskelija-asunnot, joiden olemassaolon takaavat valtion tuet rakentamiselle. Niistä on jo poistettu 1970-luvulta asti maksettu valtion tonttien vuokra-avustus. Jäljellä ovat valtion asuntorahastosta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kautta maksettavat tuet, eli korkotukilaina ja suorat investointiavustukset.

Valtion tuet ovat suurin syy siihen, että opiskelija-asuntojen vuokrat ovat markkinavuokria alhaisempia. Jotta kohtuuhintainen asuminen olisi mahdollista myös tulevaisuudessa, näitä tukia ei voi leikata. Nyt tarvitaan betonia opiskelija-asumisen tukirakenteisiin!

#Kotioiskiva-kampanja: Kämppäkarkelot ja vaalipaneelit Otaniemessä ja Vanhalla ylioppilastalolla

Kampanja polkaistaan käyntiin perjantaina 20. maaliskuuta klo 12-16, kun Otaniemessä järjestetään karnevaalihenkinen rakennuskilpailu: opiskelijat rakentavat neljässä tunnissa opiskelija-asuntokylän Aalto-yliopiston pääkirjaston kupeeseen. Tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota opiskelijoiden asuntotilanteeseen ja pääkaupunkiseudun opiskelijoille kohtuuttomaan vuokratasoon. Myös eduskuntavaaliehdokkaat haastetaan mukaan rakentamaan asuntoja opiskelijoille.

#Kotioiskiva-vaalipaneelit järjestetään Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaille 31.3. Otaniemen Design Factorylla (osoite: Betonimiehenkuja 5C) ja Helsingin vaalipiirin ehdokkaille 9.4. Vanhalla ylioppilastalolla. Paneeleissa keskeisinä teemoina ovat koulutus ja asuminen. Helsingin piirin paneelin alla järjestetään lisäksi Telttakarkelot Kaivopihalla samana päivänä klo 15-17.

Panelistit Design Factorylla 31.3.:
Anne Berner (kesk), Carl Haglund (rkp), Saara Hyrkkö (vihr), Mikko Kiuttu (kd), Teemu Lahtinen (ps), Antti Lindtman (sd), Pia Lohikoski (vas) sekä Raija Vahasalo (kok)

Panelistit Vanhalla ylioppilastalolla 9.4.:

Olli Rehn (kesk), Dan Koivulaakso (vas), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Sari Sarkomaa (kok), Antti Korhonen (ps), Pilvi Torsti (sd), Benjamin Ellenberg (rkp), Mikael Elmolhoda (kd)

Lisätiedot sekä haastattelujen ja kuvausten järjestäminen:

Mimmi Piikkilä, HYYn hallituksen eduskuntavaalivastaava, p. 050 595 0327 , mimmi.piikkila[at]hyy.fi

Heikki Koponen, AYY:n hallituksen varapuheenjohtaja, p. 050 517 2674, heikki.koponen[at]ayy.fi

Kampanjan kotisivut: kotioiskiva.fi

  • facebook.com/kotioiskiva

Löydät tapahtumat myös Facebookista.

#kotioiskiva-vaalipaneelit:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *