Helsingin hovioikeudelta ratkaisu AYY:n ja KY-säätiön väliseen omaisuuskiistaan

Tiedote 4.9.2015
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
Julkaisuvapaa klo 9:00

Helsingin hovioikeus on antanut tänään 4.9.2015 tuomion Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) ja KY-säätiön välisessä omaisuuskiistassa.

Enemmistöpäätöksellä 2-1 hovioikeus päätti, että käräjäoikeuden tuomion lopputulosta ei muuteta. Eri mieltä ollut jäsen sen sijaan katsoi, että lahjoitukset tulisi kohtuullistaa ja KY-säätiön tulisi palauttaa AYY:lle 37,4 miljoonaa.

Hovioikeus totesi käräjäoikeuden tapaan, että AYY:n asema oli sellainen, että sillä oli oikeus vaatia lahjoituksia pätemättömiksi, eivätkä hallintotuomioistuinten ratkaisut olleet merkityksellisiä tässä jutussa. Ratkaisu osoitti myös, että KY perusti KY-säätiön välikättä käyttäen ja lahjoituksiin liittyi salailua.

KY-säätiön vaatimukset heidän oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta hovioikeudessa hylättiin eli molemmat osapuolet kustantavat omat oikeudenkäyntikulunsa hovioikeuden osalta.

”Olemme tietenkin pettyneitä päätökseen.” sanoo AYY:n hallituksen puheenjohtaja Niko Ferm. ”Nyt meidän täytyy perehtyä huolella tuomioon ja pohtia, miten voimme parhaiten rakentaa Aalto-yhteisöä kestävälle pohjalle.”

Taustaa:

AYY:n ja KY-säätiön omaisuuskiista alkoi vuonna 2010, kun Kauppakorkeakoulun, Teknillisen korkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät Aalto-yliopiston ylioppilaskunnaksi. Yhdistymisen yhteydessä selvisi, että Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta siirsi yli 42 miljoonan euron arvosta omaisuuttaan välikäden kautta perustamalleen KY-säätiölle uuden ylioppilaskunnan ulottumattomiin.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa AYY:n ja KY-säätiön välisessä omaisuuskiistassa 28.4.2014. AYY:n hallitus päätti kokouksessaan 6.6.2014 valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

 

Hovioikeuden tuomio ja eriävä mielipide on luettavissa alla olevien linkkien kautta.
Hovioikeuden tuomio 4.9.2015
Eriävä mielipide 4.9.2015

Lisätietoja:

AYY:n hallituksen puheenjohtaja Niko Ferm, niko.ferm@ayy.fi, 050 520 9420

Pääsihteeri Janne Koskenniemi, janne.koskenniemi@ayy.fi, 050 520 9415

ayy.fi/omaisuuskiista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *