AYY: Opintotukileikkaukset tappavat luovuuden ja innovaatiot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
Kannanotto 7.3.2016
Vapaa julkaistavaksi

Selvitysmies Roope Uusitalon raportti opintotuen uudistuksista julkaistiin tiistaina 1.3.2016. AYY on erittäin huolissaan selvityksen lopputulemasta. Vaikka ehdotuksen mukaisesti opintotuen kuukausikohtainen kokonaismäärä nousisikin, ovat pienempi opintoraha, lainapainotteisuus ja suoritusvaatimusten korottaminen suuri uhka luovuudelle ja innovaatioille. Jatkossa opintopisteitä olisi suoritettava kuusi nostettua tukikuukautta kohden. Opintotukikuukausia olisi jatkossa käytössä 300 opintopisteen tutkintoon 45 ja yhteensä enintään 54.

Aalto-yliopisto on ollut hyvä kasvualusta luovuudelle, innovaatiolle ja startup-yrityksille ja sen piirissä on syntynyt 70-100 yritystä vuodessa.  Kyse ei ole pelkästä tutkinnosta vaan verkostojen luomisesta opiskeluaikana ja uuden luomisesta yhdessä. Niukkuus ei luo innovaatiota. Joustava tukijärjestelmä sen sijaan antaa mahdollisuuden oppia, erehtyä ja yrittää silloinkin, kun omaa urapolkua voi olla vaikea ennustaa.

”Olisiko esimerkiksi Slush, Aalto on Waves tai monien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailumenestys syntynyt, jos opiskelijat eivät pysty joustamaan opintopistevaatimuksista toimeentuloaan menettämättä?” pohtii AYY:n hallituksen puheenjohtaja Milja Asikainen.

Leikkaukset vievät opintotukijärjestelmästä viimeisenkin jouston. Jos opinnot syystä tai toisesta venyvät, on tukikuukaudet nopeasti käytetty. AYY on surullinen, että opintotukileikkaukset pakottavat opiskelijat putkitutkintoihin ja mahdollisuus oman suunnan etsimiseen, erehtymiseen tai oman yrityksen perustamiseen opintojen ohella häviää.

Aalto-yliopisto panostaa erityisesti opintojen poikkitieteellisyyteen ja yrittäjähenkeen. Siksi on yliopistonkin kannalta tärkeää, ettei opintotuen muutoksilla vähennetä opiskelijoiden mahdollisuuksia monipuolisen kokemuksen hankkimiseen.

 

Lisätietoja:

AYY:n hallituksen puheenjohtaja Milja Asikainen, p. 050 520 9420, milja.asikainen@ayy.fi
AYY:n edunvalvonta-asiantuntija Elli-Noora Kaurila, p. 050 520 9445, elli-noora.kaurila@ayy.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *