Kannanotto: Opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin vietävä maaliin

Julkaistu: 31.08.2016 klo 09:00

Allekirjoittaneet ylioppilaskunnat kiittävät hallituksen suunnitelmista siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Yleiseen asumistukeen siirtyminen nostaa opiskelijat tasavertaisempaan asemaan muiden väestöryhmien kanssa, ja parantaa merkittävästi monen opiskelijan toimeentuloa.

Sipilän hallitus päätti keväällä, että opiskelijoiden siirtämistä yleisen asumistuen piiriin aletaan valmistella. Keskustelua jatketaan ja opiskelijoiden toimeentulosta päätetään jälleen syksyn budjettiriihessä.

Ylioppilaskunnat näkevät siirron yleiseen asumistukeen välttämättömänä uudistuksena. Opintotuen asumislisä on nykytasolla täysin riittämätön kasvavien vuokrakustannusten kattamiseen. Koko opintoraha kuluu asumiseen jo joka kuudennella opintotukea nostavista opiskelijoista. Haastavin tilanne on suurissa kaupungeissa, joissa vuokrataso on korkea. Vuokrat ovat nousseet, mutta opintotuen asumislisää, joka on enintään 201,60 euroa kuukaudessa, ei ole nostettu sitten vuoden 2005.

Erityisen tärkeää on, että siirto tapahtuu samanaikaisesti opintotukeen kohdistuvien mittavien leikkausten astuessa voimaan. Kun opintorahasta leikataan syksystä 2017 alkaen noin 80 euroa / kk, on tarve asumisen tukijärjestelmän uudistamiselle suuri. Yleistä asumistukea voi saada asuinkunnasta riippuen 406,40 euroon saakka.

Yleinen asumistukikaan ei ole ongelmaton. Siinä missä opintotuen asumislisä on yksilökohtainen, on yleinen asumistuki ruokakuntakohtainen. Yksilökohtainen asumistuki poistaisi perheensisäiset riippuvuudet, ja parantaisi monen pienituloisen asemaa myös muissa väestöryhmissä.

Yleinen asumistuki parantaa kuitenkin niiden asemaa, joilla menee kaikista huonoimmin: asuntopulan takia kalliissa asunnoissa asuvat, sekä ne, joilla ei opintotuen lisäksi ole muita tuloja.

Perheellisten opiskelijoiden toimeentulo taas heikkenee muiden opiskelijoiden siirtyessä yleiseen asumistukeen, sillä opintotuki ei nykytilanteessa vähennä asumistukea. Mikäli tätä helpotusta perheellisen opiskelijan arkeen ei opintotukiuudistuksen jälkeen säilytetä, on vihdoin oikea aika tehdä opintotukeen huoltajakorotus.

Siirtyminen yleiseen asumistukeen on suuri rakenteellinen muutos, joka vaikuttaa ratkaisevasti opiskelijan toimeentuloon. Siirtymäaika voi olla monelle vaikea: osalla opiskelijoista tuki nousee, mutta osalla se laskee. Kokonaisuudessaan yleinen asumistuki on silti askel oikeaan suuntaan: se kohdistaa tukea sitä eniten tarvitsevalle, on ympärivuotinen ja vastaa paremmin todellisia vuokrakustannuksia.

Milja Asikainen
Hallituksen puheenjohtaja, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Susanna Jokimies
Hallituksen puheenjohtaja, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta

Lasse Heikkilä
Hallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Kati Hannila
Hallituksen puheenjohtaja, Oulun yliopiston ylioppilaskunta

Mikael Malkamäki
Hallituksen puheenjohtaja, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

Riina Lumme,
Hallituksen puheenjohtaja, Turun yliopiston ylioppilaskunta

Lisätietoja antavat ylioppilaskuntien hallitusten puheenjohtajat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *