Vuoden 2017 muutokset yleiseen asumistukeen AYY:n vuokralaisena

Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017, mikä tarkoittaa sitä, että jatkossa koko ruokakunnan tulot vaikuttavat asumistuen suuruuteen. Alta löydät asuntotyyppikohtaiset ohjeet asumistuen hakemiseen. Ohjeet koskevat AYY:n vuokralaisia.

 

Solu tai kalustettu solu

AYY tekee soluasuntoihin henkilökohtaisia sopimuksia, eli jokainen solun asukas muodostaa oman ruokakuntansa. Jos asut solussa, hae asumistukea yksin. Muiden tulot eivät vaikuta tuen määrään.

 

Yksiö tai soluyksiö

Jos asut yksiössä tai soluyksiössä yksin, ei ruokakuntaasi kuulu muita henkilöitä. Soluyksiössäkään eivät muiden asukkaiden tulot vaikuta tuen määrään. Yksin asuvat hakevat asumistukea siis yksin.

Jos taas jaat yksiön tai soluyksiön toisen henkilön kanssa, on kyseessä aina yhteinen ruokakunta. Käytännössä tilanne tulkitaan Kelassa aina avoliitoksi, ja molempien tulot vaikuttavat tuen määrään. Hakekaa tällöin asumistukea yhdessä.

 

Kaksiot, kolmiot ja neliöt

Tämänhetkinen tilanne

AYY tekee kaksioihin, kolmioihin ja neliöihin kaveri- ja perhesopimuksia, jotka ovat molemmat yhteisvastuullisia. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä kaveri- että perhesopimuksella asuvat muodostavat yhteisen ruokakunnan, ja kaikkien tulot vaikuttavat tuen määrään. Kaksiossa, kolmiossa ja neliössä yhteisellä vuokrasopimuksella asuvien tulee hakea asumistukea yhdessä.

Jos taas olet ainut päävuokralainen kaksiossa, kolmiossa tai neliössä, ja olet alivuokrannut osan asunnosta yhdelle tai useammalle henkilölle, voit hakea asumistukea yksin. Myös alivuokralaiset voivat hakea tukea yksin, jos jokaisen alivuokralaisen kanssa on tehty oma erillinen alivuokraussopimus.

Jos asut yksin, on tilanne sama kuin yksin yksiössä asuvalla ja voit hakea tukea yksin.

 

AYY:n jatkotoimet

AYYllä on tällä hetkellä käynnissä projekti asumisyhteisöllisyyden lisäämistä varten. Osana projektia useista makuuhuoneista koostuvia asuntoja muutetaan soluasunnoiksi ja luodaan tapoja, joilla soluasuntoihin voisi hakea samalla tavalla kuin kaverikämppiin nyt voi. Tavoitteena on, että pitkällä aikavälillä AYYllä on asuntokannassaan ainoastaan soluja, soluyksiöitä, yksiöitä sekä perheasuntoja. Näiden muutosten aikataulusta informoidaan asukkaita erikseen niiden ollessa ajankohtaisia.

Hyödyllisiä linkkejä

Voit hakea asumistukea elokuulle 2017 jo nyt Kelan asiointipalvelussa.

http://www.kela.fi/opiskelijoiden-tukien-muutokset#asumistuki

http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki

http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki_kenelle

 

Tarvittaessa lisätietoja voi kysyä asuntotoimistosta asuntotoimisto@ayy.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *