Yhdistystiedote viikolle 45/2017

Jos haluat saada AYY:n yhdistystiedotteen sähköpostiisi, tilaa se osoitteesta http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Tämä on AYY:n yhdistystiedote viikolle 45/2017

Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä yhdistyksille ja yhdistystoimijoille

28.11. AYY:n yhdistyskoulutus suomeksi, Design Factory:
7.12. AYY:n yhdistyskoulutus englanniksi, AYY:n toimisto:

Tiedotteen sisältö 

  1. Vahva epäily yhden henkilön huumaamisesta Otaniemessä ja turvallisuus opiskelijatapahtumissa
  2. #LuovutusAalto vol. 2 käynnissä vielä marraskuun ajan

 

  1. Vahva epäily yhden henkilön huumaamisesta Otaniemessä ja turvallisuus opiskelijatapahtumissa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalle (AYY) on ilmoitettu AYY:n ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) piirissä toimivien yhdistysten yhteistapahtumassa 2.11. Servin Mökissä tapahtuneesta vahvasta epäilystä yhden henkilön huumaamisesta. Ilmoituksen seurauksena tilaisuus keskeytettiin.

Tapahtuman järjestäjät olivat välittömästi yhteydessä AYY:hyn, minkä jälkeen myös AYY:n edustaja kävi tapahtumapaikalla. Tapahtuman järjestäjillä oli käytössä kattava turvallisuusohje, jonka mukaisesti tilaisuus järjestettiin. Järjestäjät toimivat esimerkillisesti varmistaessaan huumausepäilyn uhrin turvallisuuden sekä lopettaessaan tilaisuuden välittömästi ja hallitusti. Henkilö vietiin tilaisuudesta ambulanssilla sairaalaan ja hän on kunnossa. AYY ja HYY on ollut tiiviissä yhteydenpidossa tapahtuman järjestäneisiin yhdistyksiin ja jatkavat tilanteen seuraamista. Yhdistysten oma tiedote löytyy Facebook-tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/225829981282545/permalink/235793573619519/

Kaikkien yhteinen turvallisuus on asia, josta ei tule missään tilanteessa tinkiä, eikä kenenkään henkilökohtainen koskemattomuus saa olla uhattuna. Mikäli näin kuitenkin käy, kaikenlaiseen häirintään tai muuhun uhkaavaan käyttäytymiseen on puututtava välittömästi. Tämä pätee niin ulkopuolisiin henkilöihin kuin opiskelijayhteisön jäseniin. Jos tapahtuma halutaan järjestää vain opiskelijoille, voidaan tapahtumaan pyrkiviltä esim. edellyttää voimassa olevan opiskelijakortin esittämistä. Tapahtumiin, olivatpa ne suljettuja tai kaikille avoimia, ei myöskään tule päästää henkilöitä, joiden käyttäytyminen huolestuttaa tai uhkaa muita osallistujia.

Aina, jos tilanne huolestuttaa tai joku kokee olonsa turvattomaksi, tilanne on vakava. Jos vaaratilanne tapahtuu, on tärkeintä tietää, miten toimia. Uhkaavat tai toisten henkilökohtaista koskemattomuutta rikkovat henkilöt on poistettava tapahtumasta. Uhkaavissa tilanteissa tapahtuma on keskeytettävä välittömästi. Tapahtumajärjestäjien on pidettävä huoli, että vaaratilanteisiin on varauduttu asianmukaisesti. Tämä tarkoittaa, että on ennakoitava ainakin paloturvallisuus, kulunvalvonta ja uhkaava käytös. Tilojen käyttöohjeet on syytä lukea aina, vaikka tila olisikin tuttu. Poistumistiet on pidettävä vapaina, kulkuohjeistukset esillä ja on tarkistettava, että sammutusvälineet ja ensiaputarvikkeet ovat paikallaan. Paras tapa ennaltaehkäistä häiriökäyttäytymistä on

  • sopia, ketkä vastaavat kulunvalvonnasta,
  • pitää huoli, ettei anneta tapahtuman laajentua hallitsemattomasti,
  • sopia pelisäännöt uhkaavista tilanteista,
  • ja minimoida helpot riskit (esim. sakset, työkalut, keittiövälineet yms. poissa esiltä)

AYY:n suhtautuu vakavasti kaikkiin opiskelijajuhlissa tapahtumiin häirintätapauksiin ja vaaratilanteisiin. Henkilön terveyteen kohdistuvista asianomistaja rikosepäilyistä tulisi aina ilmoittaa poliisille. Näin voimme yhdessä osoittaa, ettei minkäänlaista häirintää ja väkivaltaa ylioppilaskunnan ja opiskelijayhdistysten tilaisuuksissa siedetä.

Osallistujien terveyttä uhkaavissa tilanteissa tulee aina varmistaa uhrien turvallisuus ja soittaa hätäkeskukseen. Toivomme, ettei vaaratilanteista koskaan epäröitäisi ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen. Toivomme myös, että kaikki vaaratilanteet ja häirintätapaukset ilmoitettaisiin AYY:lle. Näin voimme yhteisvoimin estää ongelmien mahdollisen leviämisen.

Lue myös AYY:n ja Aalto-pappien ohje kriisitilanteiden jälkihoidosta opiskelijayhteisöissä. Ohje sisältää neuvoja järkyttyneen ihmisen kohtaamiseen ja jatkoavun järjestämiseen ja sen tarkoitus on antaa toimintamalli ja yhteystietoja sellaisten äkillisten järkyttävien tilanteiden, kriisien, varalle. Linkki ohjeeseen: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615842

Yhteyshenkilösi AYY:ssä:

Yhdistyskohtainen neuvonta
Ahto Harmo, viestintä- ja järjestöasiantuntija, ahto.harmo at ayy.fi, 050 520 9442

Häirintäyhdyshenkilöt
Häirintäyhdyshenkilöihin voit olla yhteydessä, jos olet kokenut tai havainnut häirintää yliopistoyhteisössä. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia. Häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat neuvontaa ja keskusteluapua sekä tarvittaessa auttavat häirintätilanteen selvittämisessä.

Lauri Jurvanen, sosiaalipoliittinen asiantuntija, häirintäyhdyshenkilö, lauri.jurvanen at ayy.fi tai  hairinta-mies at ayy.fi, 050 520 9418

Elli-Noora Kaurila, edunvalvonta-asiantuntija, häirintäyhdyshenkilö, elli-noora.kaurila at ayy.fi tai hairinta-nainen at ayy.fi, 050 520 9445

 

2. #LuovutusAalto vol. 2 käynnissä vielä marraskuun ajan

Sinä voit pelastaa hengen – ihan tässä lähellä!

Veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuden tiistaina 7.11.2017 klo 11–16 Dipolin Palaver-salissa osoitteessa Otakaari 24. Tervetuloa!

Joka arkipäivä tarvitaan lähes tuhat vapaaehtoista verenluovuttajaa, jotta noin 50 000 vakavasti sairasta potilasta saa tarvitsemansa hoidon vuosittain. Siksi Aalto-ylipiston ylioppilaskunta haastaa jälleen kaikki piirissään toimivat järjestöt ja yhdistykset luovuttamaan yhteisen hyvän nimissä!

Syksyn kampanja on alkanut 2.10. ja luovutuksia voi tehdä 30.11. asti. Kuten keväällä, jäsenmääräänsä nähden prosentuaalisesti ja määrällisesti eniten luovuttaneet järjestöt voittavat käyttöönsä AYY:n tarjoamat saunatilat sekä SPR:n kunniakirjan – ja tietysti hyvää mieltä ja glooriaa! Lisäksi luovutuksen yhteydessä luovuttajat saavat Suomen Punaisen Ristin haalarimerkin. Vähintään 10 luovutusta koko vuoden aikana keränneet ryhmät saavat myös kunniakirjan ja nimensä Veripalvelun nettisivuille.

Katso osallistumisohjeet ja käy rekisteröimässä luovutusporukkasi VeriRyhmä: /blog/2017/09/30/luovutusaalto-vol-2/

Liity myös Facebook-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/1932875113700076/

Toistaiseksi AYY:n systeemissä ilmoittautuneet yhdistykset: Ristin kilta, Puunjalostajakilta, Aalto Predators, Inkubio, Prosessiteekkarit, Automaatio- ja systeemitekniikan kilta ja Teekkarispeksi (Veijon Luovutus). Lisäksi Sähköinsinöörikilta on ilmoittautunut Veripalvelun kautta.

Nyt kisaten hyvä kiertämään! J

Lisätietoja saa tiedottajalta: katarina.vesikko@ayy.fi

 

HALUATKO OMAN UUTISESI TÄHÄN TIEDOTTEESEEN?

Lähetä lyhyt tekstisi keskiviikkoon klo 10.00 mennessä osoitteeseen tiedotteet ät ayy.fi. Uutiset menevät käännettäväksi, joten voit toimittaa tekstisi yksikielisenä.

Tiedotteen sisällön toimittaa viime kädessä AYY:n järjestö- ja viestintäasiantuntija Ahto Harmo (ahto.harmo ät ayy.fi, puh: 050 520 9442).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *