YTHS tuo seksuaalineuvonnan etäyhteyksillä opiskelijoille

Seksuaaliterveyteen ja -neuvontaan liittyvät kysymykset ovat yksi yleisimpiä opiskelijoiden käyntisyitä YTHS:ssä. YTHS vastaa kasvavaan kysyntään tuomalla seksuaalineuvojan palvelut opiskelijan lähelle hyödyntämällä etäpalveluratkaisuja.

 

Etäseksuaalineuvonnassa seksuaalineuvoja tai -terapeutti kommunikoi opiskelijan kanssa turvallisen sähköisen viestinnän avulla Kansalaisen asiointitilillä. Kommunikointi on ollut mahdollista myös tammikuussa käynnistyneen Meedoc-pilotin avulla, joka mahdollistaa seksuaalineuvonnan esim. taulutietokoneen kautta. Etäyhteyden avulla seksuaalineuvojan asiantuntemus voidaan tuoda myös lähelle niitä opiskelijoita, joilla ei aiemmin ole ollut niitä mahdollisuus saada.

 

”Vaikka näitä ongelmia on paljon, useimmat eivät tiedä YTHS:n edes tarjoavan seksuaalineuvontaa. Opiskelijat saavatkin tiedon seksuaalineuvojista useimmiten lääkärin tai terveydenhoitajan kautta”, psykologi, seksuaaliterapeutti Marjo Kokko Tampereen YTHS:ltä kertoo.

 

Monesti opiskelijan ongelmana ei ole seksitauti tai ehkäisymenetelmän valinta, vaan seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset koskevat yhtä paljon mieltä kuin kehoakin. Jo tämänkin vuoksi seksuaalineuvojien ja -terapeuttien palvelut ovat olleet kysyttyjä niitä tarjoavissa toimipisteissä.

 

YTHS:llä etäseksuaalineuvontaa tekee kaksi työntekijää, ja kysyntää riittäisi Marjo Kokon mukaan enemmänkin.

 

”Kokemukset tähän saakka ovat osoittaneet opiskelijoiden ottaneen etäpalvelun hyvin vastaan. Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat erityyppisiä kuin ennen ja niistä uskalletaan puhua enemmän. Näen erittäin tärkeänä sen, että tämäntyyppiset sähköiset palvelut löytävät paikkansa ja vakiintuvat pian kaikkeen terveydenhuoltoon. Näitä palveluja tarvitaan, eivätkä ne saa olla sidottuja kenenkään asuinpaikkaan”, Kokko summaa.

 

Tärkeintä Kokon mukaan olisi kuitenkin kypsyä omaan käytännön seksuaalisuuteen hitaasti eikä kiiruhtaen. ”Liian usein nuoret toteavat, että heidän pitäisi hypätä suoraan lapsuudesta kiihkeään seksiin, mutta se ihana välivaihe seurusteluineen ja hitaine tutustumisineen omaan kehoon ja toisen läheisyyteen jää pois.”

Lisätiedot:

YTHS:n psykologi, seksuaaliterapeutti Marjo Kokko, p. 050 331 6758.

www.yths.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *