AYY: Aalto-yliopisto vaarantaa kansainvälistymiskehityksen asettamalla kovat lukuvuosimaksut EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille

Kannanotto
AYY
2.6.2016
Julkaistavissa heti

Aalto-yliopisto on julkaissut suunnitelmansa ryhtyä perimään 12 000 – 15 000 euron lukuvuosimaksuja vuonna 2017 opiskeluoikeuden saavilta EU-ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta. Summa on huomattavasti korkeampi kuin vuoden alusta voimaan tulleen uuden yliopistolain asettama vähittäismaksu 1 500 euroa vuodessa.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) kannattaa koulutuksen maksuttomuutta kaikille. AYY pelkää, että yliopiston päätös romahduttaa kansainvälisten opiskelijoiden määrän yliopistossa ja kuihduttaa yliopiston kansainväliset tutkinto-ohjelmat.

AYY on huolestunut siitä, etteivät yliopiston kansainvälistymistavoitteet ohjanneet päätöksentekoa tarpeeksi lukuvuosimaksujen suuruudesta. Ruotsissa 2011 ja Tanskassa 2006 käyttöön otetut EU-ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksut ovat johtaneet EU-ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden katoon, kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrän vähenemiseen ja kansainvälisten ohjelmien karsimiseen. Tutkimusten mukaan opiskelijat valitsevat opintokohteensa yliopiston rankingin, maan tunnettuuden, kustannusten ja työllistymisnäkymien mukaan. Maisteritutkinnon lukuvuosimaksu 15 000 euroa asettuu eurooppalaisessa kontekstissa kyseenalaiseen valoon, sillä monessa Euroopan huippuyliopistossa voi opiskella ilmaiseksi tai minimaalisin maksuin. Argumentti laadun korreloimisesta hinnan kanssa ei ole peruste korkealle lukuvuosimaksulle.

Uuden strategiansa mukaan Aalto-yliopisto pyrkii tarjoamaan maailmanluokan koulutusta monikulttuurisissa ja -muotoisissa opetusryhmissä. AYY jakaa tavoitteen ja pitää tärkeänä, että jokainen aaltolainen oppii osana opintojaan globaaleilla työmarkkinoilla tarvittavia kulttuurienvälisen viestinnän taitoja. Kansainväliset opiskelijat luovat verkostoja sekä yliopistolle että opiskelijoille, muodostavat merkittävän joukon yliopiston tulevista tohtoriopiskelijoista ja tekevät opiskelusta aidosti kansainvälistä ja avartavaa. AYY vaatii Aalto-yliopistoa arvioimaan kriittisesti maksujen vaikutuksia hakijamääriin ja kansainvälistymiskehitykseen ja tekee kaikkensa, jotta yliopiston monialainen ja monipuolinen kansainvälisyys säilyisi.

Lisätietoja:

Milja Asikainen, AYY:n hallituksen puheenjohtaja, milja.asikainen@ayy.fi, +358 50 520 9420
Rosa Väisänen, AYY:n hallituksen jäsen, kansainväliset asiat ja uudet opiskelijat, rosa.vaisanen@ayy.fi, +358 50 527 2401

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *