AYY:n edustajiston kannanotto teekkarihymnistä

Kannanotto
AYY:n edustajisto
Julkaisuvapaa heti

Syksyllä 2015 TEK:n Teekkarivaliokunnan lausunnon jälkeen Otaniemessä käytiin kiivasta keskustelua siitä, tulisiko hymnin sanoitusta vaihtaa.  Keskustelut eivät johtaneet Otaniemessä virallisen linjan muodostamiseen, vaan parhaaksi katsottiin antaa jokaisen laulaa haluamallaan tavalla.

Killoissa Teekkarihymnin laulutavan muutos on alkanut jo muutama vuosi sitten, kun uusille fukseille on alettu vähitellen opettaa Teekkarihymniä uusin sanoin. Monia uusia laulutapoja onkin jo levinnyt suhteellisen laajasti. Osalla vanhemmista tieteenharjoittajista hymnin sanat saattavat kuitenkin tulla selkäytimestä vanhalla tavalla.

Teekkarihymni on sanoitettu todennäköisimmin 1800-luvun lopulla, jolloin neekeri-sanaa käytettiin sanana muiden joukossa kuvaamaan tummaihoista henkilöä. Yhteiskunnallinen ilmapiiri on kuitenkin muuttunut, mikä kohdistaa muutospaineita myös teekkarihymniin.

AYY ei suvaitse rasismia tai rasistista toimintaa missään muodossa. Teekkarihymniä ei ole tarkoitettu rasistiseksi eikä sen tule kannustaa laulajiaan rasistiseen toimintaan. Teekkarihymni on selkeästi oman aikansa tuote ja kuten kaikki kulttuuri myös teekkarikulttuuri kehittyy. Alkuperäisiä sanoituksia ei kuitenkaan tietenkään pidä yrittää pyyhkiä pois historiankirjoista.

AYY:n edustajiston näkemyksen mukaan teekkarihymnin sanat eivät nykymuodossaan heijasta ylioppilaskunnan arvoja. Edustajisto suosittelee, että Aalto-yhteisön yhdistykset ja muut yhteisöt huomioivat tämän omassa toiminnassaan. Lisäksi edustajisto suosittelee, että hymnin laulajat korvaavat jatkossa laulun sanoissa sanan neekeri valitsemallaan muulla sanalla.

Edustajisto käsitteli kannanoton kokouksessaan 11/2016 4.11.2016

 

Lisätietoja:

AYY:n edustajiston puheenjohtaja Pietu Roisko, pietu.roisko@ayy.fi, 040 512 0386

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *