Yhdistykset toivottavat tervetulleeksi

Lukukauden käynnistäneessä, keskiviikkona 5.9. vietetyssä Aalto Party -tapahtumassa 106 Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimivaa yhdistystä esitteli toimintaansa uusille opiskelijoille. Tässä jutussa yhdistysaktiivit vinkkaavat, mitä kaikkea Aalto-yhteisössä voi tehdä ja harrastaa.

Yhdistyksiä Aalto Partyssa. Kuva: Aleksi Leskinen

AYY:n piirissä toimii yhteensä yli 200 yhdistystä. Osa niistä liittyy tiiviisti eri opiskelualoihin, mutta Otaniemessä toimii myös huima määrä kaikille aaltolaisille avoimia vapaa-ajan järjestöjä.

Uusimpia aaltolaisia yhdistyksiä on vuoden 2018 alussa perustettu Aalto Formula Team. Sen tavoite on rakentaa koko koulun yhteistyöllä sähkökäyttöinen Formula Student -luokan kilpa-auto.

”Tähän liittyy paljon muutakin kuin se, että auto ajaa ympäri rataa. Opiskelijamarkkinointia, yritysyhteistyötä, sähkötöitä, materiaalivalintoja, muotoilua… Jos osaamista löytyy, tekemään pääsee”, Aalto Formula Teamin sihteeri Kalle Kekäläinen kertoo.

Osalla Aallon yhdistyksistä on takanaan pidempi historia. Sähköisen median yhdistys OUBS ry jatkaa Otaniemi Underground Broadcasting System -nimellä tunnetun kaapelikanavan perinteitä ja keskittyy nykyään muun muassa opiskelijatapahtumien livestreamaukseen.

”Meillä pääsee oppimaan paljon videokuvauksesta. Mitään ei tarvitse osata valmiiksi. Kaikilla keikoilla opastetaan alusta alkaen, ekalla kerralla pääsee heti kuvaamaan ja tokalla leikkaamaan”, OUBS:n puheenjohtaja Ville Tuominen lupaa.

Kaikki yhdistykset eivät keskity tiettyyn harrastukseen, vaan myös muut teemat voivat yhdistää aaltolaisia yli ainerajojen. GAYY tuo yhteen Aallon LGBT-henkisiä opiskelijoita ja pyrkii tuomaan kampukselle hyväksyntää ja hyvää fiilistä. Yhdistys on järjestänyt muun muassa euroviisukatsomon ja sateenkaarisitsit.

”Osa Otaniemen killoista voi tuntua miesvetoisilta ja vähän machoilta. Opiskelija saattaa kokea, että ei löydä muita LGBT-ihmisiä tai että ei uskalla tulla esille suurissa killoissa. GAYY on silloin helppo paikka tulla”, GAYY:n puheenjohtaja Jarna Verho sanoo.

Tutustujia OUBS:n teltalla. Kuva: Aleksi Leskinen

AYY:n yhdistysrekisteri elää ja kasvaa koko ajan.

Mukaan ovat vuoden 2018 aikana liittyneet Aalto Formula Teamin lisäksi muun muassa löylyistä innostuva Polyteknikkojen Saunaseura, tekoälyyn keskittyvä Aalto Artificial Intelligence Society ja kiinalaistaustaisia opiskelijoita yhdistävä Chinese Student & Scholars Association at Aalto University.

Yhdistysaktiivit toivovat, että moni uusi opiskelija uskaltautuisi tutustumaan toimintaan. Liittymisen kynnys on yritetty tehdä mahdollisimman matalaksi. Nettihaun yhdistyksen nimellä tekemällä pääsee jo hyvään alkuun.

Monien yhdistysten nettisivuilla voi ilmaiseksi liittyä jäseneksi, ja oman yhdistyksen tapahtumista pysyy kärryllä esimerkiksi Telegram-ryhmien ja uutiskirjeiden avulla. Syksyllä on luvassa myös tutustumisiltoja uusille jäsenille.

Iltatunnelmaa Aalto Partysta. Kuva: Aleksi Leskinen

Mutta mikä saa kiireisen opiskelijan antamaan vähää vapaa-aikaansa yhdistystoiminnalle? Yhdistysaktiivit kertovat, että toiminnan kautta saa kokemuksia, joita ei ole mahdollista saada koulutunneilla tai edes oman erityisasemayhdistyksen riennoissa.

”Videoprojektien ansiosta olen osallistunut tapahtumiin, joihin ei muuten olisi tullut lähdettyä. Olen päässyt näkemään, miten siistejä asioita suurella joukolla ihmisiä voi tehdä”, Tuominen kertoo.

”Tässä näkee asioiden oikeasti etenevän. Nyhjäisimme formulaidean tyhjästä marras–joulukuun vaihteessa. Nyt meillä on tilat, tiimejä, sponsoreita ja yhteistyötä yliopiston kanssa. Ja auton suunnittelukin edistyy!” Kekäläinen iloitsee.

”Paras juttu on se, että yhdistyksen kautta verkostoituu ja oppii tuntemaan ihmisiä eri korkeakouluista. Näkökulmani Otaniemestä on laajentunut ja olen saanut huomata, että pelkäsin ihan turhaan. Ihmiset ovat oikeasti tosi avoimia täällä”, Verho sanoo.

Aalto-yhteisössä toimii yli 200 aineyhdistystä, kiltaa, urheiluseuraa ja harrastuskerhoa. Tutustu koko palettiin ja löydä itsellesi uusi harrastus tai sopiva seura yhdistyslistaussivulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *